Hayvanlarda Şarbon
.
اطلاعات کاربری
درباره ما
خبرنامه
en son içerik آخرین مطالب
لینکستان
دیگر موارد
آمار وب سایت

 
 
 

Hayvanlarda Şarbon

Bu hastalık, Bacillus anthracis bakterisinin neden olduğu enfeksiyondan kaynaklanır. Bu bakteri hayatta kalmak için oksijene
ihtiyaç duyar ve bitkisel form ve spor formu olmak üzere iki formu vardır. Bitkisel formun dezenfektanlarla öldürülmesi kolaydır, ancak sporlu form aşırı çevresel sıcaklıklara, kurutmaya ve dezenfektanlara karşı çok dirençlidir; kirli topraklarda yıllarca yaşayabilir. Şarbon dünya çapında bulunur. 
 
Şarbon genellikle meralardaki bitkiler üzerindeki basil sporlarını yedikleri zaman hayvanlar tarafından kapılır. Salgınlar, kalsiyum ve kireç taşı bakımından zengin olan ve genellikle yoğun yağış, sel, toprak bozulması ve/veya kuraklıkla ilişkilendirilen nötr toprakta veya alkali toprakta meydana gelir. Optimal nem, sıcaklık ve diğer uygun koşullar altında, topraktaki sporlar bitkisel forma dönebilir ve bulaşıcı seviyelere ulaşabilir. Köpekler, çakallar veya kurtlar gibi etoburlar, kontamine et yedikten sonra enfekte olabilir. Çöpçüler ve sinekler, enfekte leşlerle beslendikten sonra şarbon yayarlar. Şarbon ayrıca inhalasyon yoluyla veya organizma yaraları, kesikleri veya hasarlı dokuları kontamine ederse de bulaşabilir.
 
Şarbon sporları çevreyi kirletir. Oksijene maruz kalma, sporların çimlenmesine ve diğer hayvanlara bulaşıcı hale gelmesine neden olur. Şarbon sporları, toprakta veya kurutulmuş veya işlenmiş deri veya yün gibi hayvansal ürünlerde on yıllarca canlı kalır. Sporlar suda iki yıl, sütte 10 yıl ve ipek ipliklerde 71 yıla kadar yaşayabilir. Şarbondan öldüğünden şüphelenilen hayvanlardan alınan karkasların açılması çevreyi sporlarla kontamine edebilir, bu nedenle enfekte bir karkasın otopsi için açılması akıllıca değildir. Açılmamış karkasların çürümesi sırasında vejetatif organizmaların birkaç gün içinde yok olduğu düşünülmektedir. Bir hayvanın şarbondan öldüğünden şüpheleniyorsanız, derhal veterinerinizle iletişime geçin. Şarbondan ölen hayvanlar tipik rigor mortis göstermezler ve vücut deliklerinden koyu kanlı akıntı olabilir. Etkilenen türler: Keçiler, koyunlar, sığırlar ve atlar hassastır. Domuzlar, kontamine et yemekten enfekte olabilir. Sıçanlar ve tavuklar nispeten dirençlidir.
 
Kuluçka süresi:
Tipik olarak bir ila 20 gün. Enfeksiyonların çoğu üç ila yedi gün sonra fark edilir. Kuluçka domuzlarda sadece bir ila iki haftadır.
 
Semptomlar:
Sığır, keçi ve koyunlarda ani ölüm tipik bulgudur. Bazı hayvanlarda ateş, sendeleme, heyecan, depresyon, koordinasyon bozukluğu, titreme ve nefes almada güçlük görülebilir, bunu ani bayılmalar, terminal konvülsiyonlar ve ölüm takip edebilir. Bazen burun, ağız, kulaklar, penis ve rektum gibi doğal vücut açıklıklarından kanlı akıntılar görülür. İnsanlar, enfekte hayvanlara veya kontamine yüzeylere dokunarak enfekte olabilir. Organizma deriye girerek giriş noktasında koyu bir kabuk oluşmasına neden olur. Solunum veya yutma yoluyla bulaşan enfeksiyonlar tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
 
Teşhis:
Tipik olarak klinik belirtilere göre. Resmi teşhis, organizmaların vücut sıvıları, deri lezyonları, lenf düğümü veya dalak örneklerinde laboratuvarda tanımlanmasıyla konur.
 
Şarbon çok bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak hayvanlar arasında çok bulaşıcı değildir. Erken başlanırsa antibiyotiklerle tedavi mümkündür. Çiftlik hayvanları için aşılar mevcuttur.
 
Bu bildirimi zorunlu bir hastalıktır. Etkilenen karkaslar yakılmalı veya gömülmelidir.
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

 

 
 




:: موضوعات مرتبط: küçük bas hayvanlar دامهای کوچکsmal animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 426
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 3 / 1 / 1397
.
مطالب مرتبط با این پست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:








konular موضوعات
ürünler صفحات
نویسندگان
آرشیو مطالب
مطالب تصادفی
En Çok Görüntülenen Gönderiler مطالب پربازدید
چت باکس
تبادل لینک هوشمند
پشتیبانی